Dýňové velouté


Sytá a posilující polévka, kdy se pečená dýně zalévá kachním vývarem a zjemňuje zakysanou smetanou.
10−12 porcí
1 malá dýně hokaido
olivový olej
snítka tymiánu
mletý pepř
sůl30 g másla
2 lžíce hladké mouky
1,5−2 l kachního vývaru
200 g crème fraîche
dýňový olej
Na podávání
kachní knedlíčky
kostičky z muškátové dýně opečené na másle
dýňový olej
tymián
Dýni hokaido zbavíme semen, ne slupky! a nakrájíme na klínky. Pokapeme olivovým olejem, posypeme drhnutým tymiánem, opepříme a osolíme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi půl hodiny, až dýně získá zlatohnědou barvu.
Mezitím si připravíme máslovou jíšku – v hrnci do rozpuštěného másla vmícháme mouku, osmahneme a zalijeme vývarem (použijeme část, zbytek necháme na případné naředění polévky). Přivedeme k varu a provaříme půl hodiny.
Do vývaru vložíme pečenou dýni, rozmixujeme, vmícháme crème fraîche, ochutíme dýňovým olejem, popřípadě solí.
Podáváme se smaženými kachními knedlíčky, kostičkami muškátové dýně opečené na másle, zakápneme dýňovým olejem a lístky tymiánu.
Ohodnoťte tento recept: