Maso

Vepřová roláda v pivní marinádě se zadělávaným hráškem

Tato lahůdková, na řezu krásná roláda, je dalším tipem, jak využít vepřový bůček.

6−8 porcí

1,5 kg vepřového bůčku
mletý pepř
dvě lžíce uzené mleté papriky
5 stroužků česneku
sůl
200 g mraženého listového špenátu
6 vařených vajec natvrdo
1 větší mrkev

Pivní marináda

2 lžíce cukru
0,5 l světlého 10° piva
2 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
1 citron

Zadělávaný hrášek

80 g másla
1 cibule
40 g hladké mouky
asi 600 ml mléka
800 g mraženého hrášku
muškátový oříšek
majoránka
sůl

Bůček rozřízneme na plát. Osolíme, opepříme, posypeme zauzenou paprikou a sekaným česnekem. Na plát poklademe listový špenát a na střed naskládáme vařená vejce. Kolem poklademe mrkví krájenou na proužky. Zabalíme, utáhneme a smotáme provazem.

Cukr necháme zkaramelizovat, zalijeme pivem a redukujeme na ⅓ obsahu. Přidáme šťávu z citronu a strouhaný zázvor. Ještě chvilku povaříme a necháme vychladit. Hotovou marinádou potřeme ze všech stran roládu a necháme ji odležet přes noc. Můžeme občas otočit.

Druhý den roládu pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C asi 1,5−2 hodiny. Během pečení potíráme a otáčíme.

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle, přidáme mouku a vytvoříme světlou cibulovou jíšku. Za stálého míchání zalijeme mlékem. Přidáme sůl, muškátový oříšek a majoránku. Stále mícháme pozvolna vaříme asi 15 minut. Případně rozředíme mlékem. Na závěr vložíme rozmražený hrášek a povaříme asi 3 minuty.

Další recepty Celý díl