Dýňový cheesecake


Tímto hutným cheesecakem oblažíte návštěvu i šestnácti osob. Je to velká dobrota!
Do formy o průměru 25 cm
250 g kakaových sušenek (bebe nebo oreo)
120 g másla
100 g hořké čokolády
600 g sýru philadelphia bez příchutě (ne light)
240 g třtinového cukru
4 vejce + 1 žloutek
dýňové pyré (cca 350 g) = 1 malá dýně hokkaido
1 lžíce pomerančové kůry
2 lžíce pomerančové šťávy
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce mleté skořice
půl lžičky mletého muškátového oříšku
půl lžičky mletého zázvoru
máslo na vymazání formy
1 kelímek zakysané smetany
kakao na vysypání šablony
Formu vymažeme máslem, vyložíme pečicím papírem a i ten potřeme máslem. Tak si zajistíme, že se nám korpus nebude při pečení vzdouvat a tvar bude pěkně držet i sýrová hmota.
Sušenky nadrtíme a promícháme s rozpuštěným máslem. Těstem vyložíme dno formy a dobře umačkáme (dnem skleničky). Korpus předpečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C 10 minut. Necháme vychladnout.
Mezitím se nachystáme těsto. Sýr philadlephia smícháme s cukrem, vejci, dýňovým pyré, pomerančovou kůrou, pomerančovou a citronovou šťávou a kořením. Těsto rozdělíme na půl a do jedné poloviny přimícháme nad vodní lázní rozpuštěnou čokoládu.
Na korpus nalijeme postupně nejprve čokoládou část, uhladíme a opatrně sklepneme, poté oranžovou část, opět uhladíme a opatrně sklepneme.
Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C 10−15 minut, poté zmírníme příkon a 40 minut pečeme při 130 °C. Do trouby doporučujeme vložit kastrůlek s vodou, která zvlhčí vzduch v troubě. Pečený dort necháme vystydnout a dobře vychladíme.
Dort potřeme zakysanou smetanou, zdobit můžeme podle libosti.
Ohodnoťte tento recept: