Moučníky a cukroví

Dýňový cheesecake

Tímto hutným cheesecakem oblažíte návštěvu i šestnácti osob. Je to velká dobrota!

Do formy o průměru 25 cm

250 g kakaových sušenek (bebe nebo oreo)
120 g másla
100 g hořké čokolády
600 g sýru philadelphia bez příchutě (ne light)
240 g třtinového cukru
4 vejce + 1 žloutek
dýňové pyré (cca 350 g) = 1 malá dýně hokkaido
1 lžíce pomerančové kůry
2 lžíce pomerančové šťávy
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce mleté skořice
půl lžičky mletého muškátového oříšku
půl lžičky mletého zázvoru
máslo na vymazání formy
1 kelímek zakysané smetany
kakao na vysypání šablony

Formu vymažeme máslem, vyložíme pečicím papírem a i ten potřeme máslem. Tak si zajistíme, že se nám korpus nebude při pečení vzdouvat a tvar bude pěkně držet i sýrová hmota.

Sušenky nadrtíme a promícháme s rozpuštěným máslem. Těstem vyložíme dno formy a dobře umačkáme (dnem skleničky). Korpus předpečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C 10 minut. Necháme vychladnout.

Mezitím se nachystáme těsto. Sýr philadlephia smícháme s cukrem, vejci, dýňovým pyré, pomerančovou kůrou, pomerančovou a citronovou šťávou a kořením. Těsto rozdělíme na půl a do jedné poloviny přimícháme nad vodní lázní rozpuštěnou čokoládu.

Na korpus nalijeme postupně nejprve čokoládou část, uhladíme a opatrně sklepneme, poté oranžovou část, opět uhladíme a opatrně sklepneme.

Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C 10−15 minut, poté zmírníme příkon a 40 minut pečeme při 130 °C. Do trouby doporučujeme vložit kastrůlek s vodou, která zvlhčí vzduch v troubě. Pečený dort necháme vystydnout a dobře vychladíme.

Dort potřeme zakysanou smetanou, zdobit můžeme podle libosti.

Ohodnoťte tento recept: 

24 hlasů

Další recepty Celý díl