Panpepato je tradiční italskou vánoční delikatesou, nejčastěji připravovanou v regionu Toskánsko a sousední Umbrii. Recepturu má každá rodina zaručeně tu nejlepší! Společné mají to, že panpepato obsahuje hutnou dávku ořechů, kvalitní čokolády, vína, kávy a perníkového koření včetně pepře.

150 g vlašských ořechů
150 g lískových ořechů
150 g mandlí
40 g kakaa
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
1 lžička mletého pepře
1 lžička mleté skořice
½ lžičky mletého muškátového oříšku
½ lžičky kardamomu
½ lžičky mletého kmínu

250 g čokolády na vaření (50 % kakaa)
150 g medu
100 g rozinek sultánek + 4 cl dezertního vína (např. Marsala)
1 vanilkový cukr
1 espresso (= 7 g mleté kávy a 25−35 ml vody)

Rozinky namočíme do dezertního vína.

Všechny sypké suroviny uvedené v prvním odstavci dobře promícháme s kořením.

Nad vodní lázní rozpustíme čokoládu, dobře promícháme s medem, vínem, cukrem a kávou, vmícháme i rozinky s vínem.

Do této hmoty nasypeme suché ingredience a dobře promícháme tak, aby byl každý oříšek a rozinka obalená v čokoládě.

Na plech vyložený pečicím papírem vytvarujeme pomocí lžíce čtyři stejné hromádky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 20 minut.

Necháme vychladnout, zabalíme do alobalu nebo potravinářského papíru a uchováme v chladné spíži. Konzumujeme nejdříve druhý den tak, že z hromádek krájíme čokoládové proužky.

Další recepty Celý díl