Maso

Dančí steak s houbovou omáčkou a pečenými kaštany

Další delikatesa, kterou by zámecký pán určitě ocenil. Specifická chuť marinovaných zvěřinových steaků pečených do šťavnata, houby z hlubokých jihočeských lesů zjemněné smetanou a v poslední době renesanci prožívající jedlé kaštany jsou dokonalou kombinací pro sváteční stůl.

4 porce

steaky

800 g dančího hřbetu
svazek čerstvých bylinek (tymián, majoránka, kerblík)
20 g dijonské hořčice
1 citrón (šťáva)
50 ml bílého vína
100 g olej
100 g másla
čerstvě drcený pepř
sůl

houbová omáčka

500 g čerstvých hub nebo 50 g sušených
100 g mladé cibulky
50 g másla
100 ml bílého vína
300 ml zakysané smetany
hrst sekané petrželky
sůl
bílý pepř

kaštany

500 g jedlých kaštanů

1. Zvěřinu očistíme, odblaníme a naporcujeme.

2. Nasekané bylinky smícháme s hořčicí, citrónovou šťávou, olejem, solí a pepřem. Do této marinády vložíme dančí steaky minimálně na 24 hodin, nejlépe na dva dny.

3. Šalotku nakrájíme na jemno a opečeme na másle, přidáme předem namočené houby a opečeme. Zalijeme vínem a zakysanou smetanou, krátce provaříme, ochutíme solí, bílým pepřem a jemně sekanou petrželovou natí.

4. Každý kaštan nařízneme a nasucho v pánvi opékáme.

Ohodnoťte tento recept: 

14 hlasů

Další recepty Celý díl