Jihočeský pivní štrůdl


Štrůdl chutná lahodně, je vlahý po tvarohu, pikantnost dodávají sladkokyselá švestková povidla. Suroviny doporučujeme vyndat z ledničky přibližně hodinu před přípravou, aby máslo změklo a vše se dobře promísilo.
250 g másla
300 g hladké mouky + mouka na zahuštění a podsypání
špetka soli
100 ml světlého 10° piva
1 vejce na potření
Mouku vsypeme do mísy, rozkrájíme v ní povolené máslo, osolíme přilijeme pivo a zpracujeme těsto, které se nelepí. Podle potřeby přidáváme mouku. Hladké, dobře propracované těsto zabalíme do folie, vložíme do lednice a připravíme náplně – viz níže.
Odleželé a vychlazené těsto rozdělíme na dvě části. Vyválíme placky (podle potřeby podsypáváme moukou), které potřeme nejprve povidly a následně ochuceným tvarohem. Zabalíme do šišky („nohavice“) a otočíme na plech vyložený pečicí papírem spojem dolů.
Štrůdly potřeme rozšlehaným vejcem, pečeme ve vyhřáté troubě na 170−180 °C asi 40 minut dozlatova.
Tvarohová náplň
750 g tučného tvarohu
2 vanilkové cukry
5 lžic třtinového cukru
2 vejce
citronová kůra
Tučný tvaroh, pokud máme z vaničky, necháme důkladně odkapat nebo v plátýnku vymačkáme. Smícháme ho s vanilkovým a třtinovým cukrem, vejci a citronovou kůrou.
Povidlová náplň
švestková povidla
2 cl rumu
citronová šťáva
skořice
Povidla promícháme s rumem, citronovou šťávou a špetkou skořice.
Ohodnoťte tento recept: