Šmitec


Šmitec je vskutku vynikající a poctivá jihočeská pomazánka. Nezapomeňte koupit čerstvý chléb či jiné pečivo, které máte rádi, mažte krajíček za krajíčkem, zapíjejte pivkem a budete jíst tak dlouho, dokud po pomazánce nebude šmitec. Nebo šmytec? Toť otázka pro jazykovědce.
Pozn.: takto stojí na webových stránkách internetové jazykové příručky:
příklady: A s flákáním je šmytec!; pohladit šmytcem housle; cimbálová muzika Šmytec
poznámky k heslu: ve významu ‚konec‘ se v úzu vyskytuje i podoba šmitec, kterou někteří jazykovědci dávají do souvislosti se slovesem „šmikat“ (rychle) řezat, stříhat‘
220 g 60% nivy
100 g másla
100 g tučného tvarohu
2 stroužky česneku
1 šalotka
1 malá chilli paprička
mletá sladká paprika
mletý pepř
pivo
sůl
Nivu nadrobíme a promícháme se změklým máslem, tučným tvarohem, česnekem utřeným se solí, nadrobno nakrájenou šalotkou a chilli papričkou. Dochutíme mletou paprikou, pepřem a trochou piva.
Ohodnoťte tento recept: