Polévky

Chřestová polévka s bazalkovo-jahodovým krémem a citronovou šlehačkou

Sezónní polévka, která lahodí oku i chuti.

4−6 porcí

300 g zeleného chřestu
1 šalotka
100 g másla
1 l vody
kardamom
sůl
150 ml 33% smetany
1 citron
200 g jahod
hrst čerstvé bazalky

Chřest očistíme, zelený nemusíme loupat, jen odkrojíme dřevnaté konce. Stonky nakrájíme na kolečka, hlavičky ponecháme stranou.

Šalotku nakrájenou nadrobno osmahneme na másle pozvolna dosklovata, přidáme nakrájené stonky chřestu, osmahneme, zalijeme vodou, ochutíme mletým kardamomem, solí a povaříme asi 5 minut. Poté polévku rozmixujeme.

Šlehačku vyšleháme dotuha a promícháme s citronovou kůrou.

Jahody nakrájíme na drobné kostičky, smícháme s nasekanou bazalkou a citronovou šťávou.

Polévku podáváme s kopečkem šlehačky, porcí bazalkových jahod a dozdobíme chřestovými hlavičkami.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl