Hovězí pupek marinovaný v mořské soli a citronech, zapečené portobello s muškátovou bramborovou kaší a máslová omáčka se zeleným pepřem a koňakem


Delikátní pokrm, který nemusí být výsadně je pro pány. Víme, že zachutná i dámám.
6 porcí
800 g hovězího pupku
200 g hrubozrnné mořské soli
2 citrony
olivový olej
Maso vcelku naložíme do směsi hrubozrnné soli, citronové kůry a šťávy na 90 minut. Poté sůl otřeme a maso opečeme na grilovací pánvi potřené olejem, pečeme zprudka z obou stran, propékáme na medium (střední stupeň propečení, nevysušujeme). Maso krájíme na tenké plátky a podáváme např. s plněným portobellem a pepřovou smetanovou omáčkou (viz níže).
Plněná portobella
240 g bramborové máslové kaše
muškátový oříšek
20 g parmezánu
1 žloutek
6 ks portobell
Bramborovou kaši ochutíme muškátovým oříškem a strouhaným parmezánem, zpevníme žloutkem. Kaší naplníme hlavičky velkých žampionů – portobell. Ve vyhřáté troubě na 210−220 °C svrchu gratinujeme, až se kaše zapeče dozlatova.
Omáčka
50 g másla
1 lžička zeleného nakládaného pepře
střik koňaku
100 ml smetany
1 lžíce omáčky demi-glace
Na másle osmahneme scezený pepř, zastříkneme koňakem, odvaříme, vlijeme smetanu a demi-glace či silnou masovou šťávou a svaříme na konzistenci omáčky.
Ohodnoťte tento recept: