Tajemná Ondřejova pečínka - vepřový váleček v chlebové krustě s pohankovým rizotem a majoránkovou omáčkou


Staročeská kuchyně je známa svojí pracností. Není se ale čeho bát, stačí si jen vyhradit trochu času. Tento hlavní chod z obyčejných surovin se totiž díky technologické přípravě povyšuje na kulinářskou špičku.
Z našeho výletu na houby jsme si jich dost nasušili, a protože ve staročeské kuchyni najdete houby velmi často, používáme je i v tomto pokrmu jako koření. A to i pro jejich aroma a nenahraditelnost. Vypečená krusta v kombinaci s houbami a tymiánem chutná v kombinaci s masem velmi neobyčejně a báječně.
V receptu najdete i pohanku nyní často opomíjenou, přitom v minulosti hojně užívanou obilovinu z východní Evropy. Nutričně i dieteticky je lehce stravitelná, přitom plná vlákniny, vitamínů a minerálů. Má příznivý vliv na cévní systém, játra i trávicí ústrojí. Navíc obsahuje rutin, který zvyšuje pružnost krevních kapilár a reguluje vysoký krevní tlak.
4–6 porcí
vepřová pečínka
600 g vepřová pečeně bez kosti
sůl
pepř
slunečnicový olej na opečení
chlebová krusta
100 g chleba
20 g sušených hub
50 g rozpuštěného másla
1 žloutek
tymián
sůl
pepř
1. maso opepříme, osolíme a zprudka opečeme, sejmeme z pánve a osušíme na ubrousku
2. chleba natrháme i s kůrkou na kousky a přidáme k němu sušené, předem namočené houby, rozpuštěné máslo, tymián, sůl, pepř a žloutek; směs důkladně prohněteme a naneseme ji na vrchní část opečeného masa a dáme péct v nepřiklopeném pekáči do trouby vyhřáté na 180 °C na 25 - 30 minut
pohankové rizoto
200 g pohanky
50 g cibule
20 g česneku
20 g sušených mletých nebo jemně posekaných hub
20 g másla
sůl
pepř
olej
1. opranou pohanku uvaříme, stačí cca 10 minut a necháme okapat
2. orestujeme na měsíčky nakrájenou cibuli spolu s plátky česneku, přidáme pohanku s houbami, promícháme, zjemníme máslem a dochutíme solí a pepřem
majoránková omáčka
100 g cibule
30 g česneku
majoránka
150 200 g smetany
0,5 dcl oleje 100 g růžičkové kapusty
100 g mrkve
100 g fazolových lusků
1. nadrobno nakrájenou cibuli a česnek orestujeme do sklovata a zalijeme smetanou, přidáme nadrhnutou majoránku, sůl, pepř a krátce provaříme omáčka zhoustne a přelíváme jí lehce vepřovou pečeni
Ohodnoťte tento recept: