Polévky

Jarní drožďová polévka

Posilující polévka z droždí je doplněná křehkou jarní zeleninou a je vskutku výborná.

6 porcí

50 g másla
2 karotky
1 kedlubna
3 jarní cibulky
2 stonky řapíkatého celeru
1 svazek ředkviček
1 kostka droždí FALA
4 lžíce hladké mouky
1 l zeleninového vývaru
2 snítky tymiánu
muškátový oříšek
200 ml 33% smetany

Na podávání

svazek pažitky
100 g crème fraîche

Na másle osmahneme zeleninu nakrájenou na drobné kostičky, hranolky či plátky, vmícháme droždí, osmahneme, zaprášíme moukou, krátce osmahneme, zalijeme studeným vývarem, přidáme snítku tymiánu a 20 minut povaříme. Zjemníme smetanou, dochutíme muškátovým oříškem a solí.

Nadrobno nakrájenou pažitku smícháme s crème fraîche a při podávání vkládáme lžící vykrojený pažitkový nok do horké polévky.

Další recepty Celý díl