Celozrnné škvarkové rohlíčky


Rohlíčky jsou výtečné a podávané s pomazánkou z olomouckých tvarůžků ještě výtečnější! Recept zaslal pan Ivo Neterda.
40 g droždí
1 lžíce krupicového cukru
450 g hladké pšeničné mouky
300 g celozrnné pšeničné mouky
1 lžíce soli
2 lžíce ovesných vloček
1 hrnek mletých škvarků
250 ml vlažné vody
250 ml vlažného mléka
100 ml slunečnicového oleje
1 vejce do těsta
1 vejce na potření
Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, postupně přidáme ostatní ingredience a zpracujeme hladké těsto (nemělo by být příliš tuhé) a necháme kynout asi 45 minut.
Na pomoučený vál z těsta vyválíme hada, rozdělíme na stejně velké kousky, ze kterých zpracujeme kuličku, z kuličky vyválíme ovál, stočíme do ruličky. Rohlíčky poklademe na plech vyložený pečicím papírem, konce mírně ohneme směrem k sobě a necháme ještě dvacet minut kynout. Rohlíčky potřeme rozšlehaným vajíčkem (podle chuti můžeme posypat kmínem, hrubozrnnou solí, slunečnicovými semínky atp.) a ve vyhřáté troubě pečeme při 180 °C asi 15 minut dozlatova. Po upečení můžeme potřít sádlem nebo vodou.
Ohodnoťte tento recept: