Jehněčí roláda s bylinkami a jarním bramborovým salátem


Vpravdě velikonoční pokrm, jehněčí v kombinaci s bylinkami a zeleninou, se bude vyjímat na vaší sváteční tabuli. Maso je nejlépe naložit do jogurtovo-bylinkové marinády den předem.
6 porcí
1,5 kg jehněčí kýty
hrst tymiánu
hrst máty
hrst plocholisté petrželky
100 g bílého jogurtu
1 lžička pálivé papriky
50 ml olivového oleje
mletý pepř
sůl
krusta
200 g suchého nastrouhaného chleba nebo panko strouhanky
hrst bylinek (tymián, máta, petrželka)
Z jehněčí kýty rozkrojíme plát, který přes folii naklepeme, folii odstraníme. Maso potřeme marinádou, kterou připravíme z nasekaných bylinek, jogurtu, papriky, oleje, mletého pepře a soli.
Maso zarolujeme, svážeme provázkem, svrchu potřeme zbytkem marinády a dobře zabalíme do pečicího papíru. Necháme v lednici přes noc marinovat, poté pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 1,5 hodiny. Ke konci pečení rozbalíme z papíru a roládu dopečeme „na barvu“.
Roládu krájíme na plátky a ještě horkou, těsto před podáváním, ji obalujeme ve směsi strouhanky a bylinek.
Servírujeme spolu s jarním salátem (viz níže) nebo bylinkovými brambory, bramborovou kaší atp.
jarní bramborový salát
0,5 kg malých brambor vařených ve slupce
3 jarní cibulky
1 svazek ředkviček
200 g jahod
200 g bílého chřestu
2 lžíce lučního medu
4 lžíce vinného octa
5 lžic olivového oleje
2 lžíce růžového pepře
sůl
300 g sýru cottage
100 g rukoly
Zeleninu a jahody nakrájíme na malé kousky. Z medu, octa, oleje, růžového pepře a soli vymícháme dresink. Vše dobře promícháme, na závěr vmícháme sýr cottage a rukolu.
Ohodnoťte tento recept: