Moučníky a cukroví

Velikonoční tvarohový věnec

Recept na kynuté těsto, ze kterého upečete velikonoční mazanec i vánočku, je získaný ze starých babiččiných receptur. Těsto je vláčné, vonící po másle a skvěle se hodí i na výrobu velikonočního věnce plněného tvarohem.

těsto

40 g droždí
100 g cukru
250 ml mléka
0,5 kg hladké mouky
1 lžička soli
2 žloutky
125 g másla
citronová kůra
50 g rozinek
40 ml rumu

náplň

500 g plnotučného tvarohu
40 g vanilkového cukru
2 lžíce vanilkového pudinku
2 žloutky

mouka na podsypání
1 vejce na potření
50 g mandlí na posypání

Droždí s trochou cukru rozmícháme na kašičku, poté přidáme ostatní ingredience, vlažné mléko, mouku, sůl, žloutky, přepuštěné máslo, citronovou kůru a rozinky namočené v rumu. Vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí na stěny mísy, zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout alespoň hodinu, během kynutí jedenkrát promísíme.

Vykynuté těsto přendáme na moukou posypaný vál, rozdělíme na půl, každou část rozválíme na nohavici, jako když připravujeme závin, střed poklademe tvarohem, kraje potřeme rozkvedlaným vajíčkem a zabalíme. Obě naplněné nohavice zvolna zamotáme do tvaru věnce (do středu vložíme máslem namazanou formičku či hrnek, aby se nám těst ve středu při pečení neslilo), potřeme vajíčkem, posypeme sekanými mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 45 minut dozlatova.

Vychladlý věnec pocukrujeme moučkovým cukrem. Chutná báječně!

Ohodnoťte tento recept: 

266 hlasů

Další recepty Celý díl