Vejce Benedict


Pracnost tohoto pokrmu se vám vrátí ve velkolepém gastronomickém zážitku. Skvělá ukázka, jak povýšit vajíčko do vysoké gastronomie.
6 porcí
Anglický muffin
300 g pšeničné chlebové mouky
15 g cukru
1 lžička soli
10 g droždí
20 g másla
170 ml mléka
1 vejce
20 g dětské krupičky
slunečnicový olej
Smícháme mouku, cukr a sůl, do důlku rozdrobíme droždí, přilijeme rozpuštěné máslo, vlažné mléko, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto, které necháme dobře vykynout.
Z kynutého těsta vyválíme asi 2 cm vysoká kolečka, necháme ještě chvíli kynout (cca 15 minut), obalíme v krupičce a opékáme na vymaštěné pánvi z obou stran dozlatova. Před podáváním rozkrojíme napůl a ve vyhřáté troubě na 150 °C ještě 15 minut dopečeme.
Špenát
200 g mladého čerstvého špenátu
80 g másla
1 stroužek česneku
sůl
Na másle smahneme nasekaný česnek, vmícháme omytý a osušený špenát, osolíme, krátce osmahneme a odstavíme.
Pošírovaná vejce
6 vajec
1 l vody
40 ml octa
Do vody vlijeme ocet, udržujeme těsně pod bodem varu a vkládáme vyklepnutá vejce, bílek zlehka přetáhneme přes žloutek (vejce musí být čerstvá a dobře vychlazená), ponecháme 2−3 minuty a vkládáme do studené vody.
Holandská omáčka
1 lžíce bílého vinného octa
jemně drcený bílý pepř
4 žloutky
4 lžíce zeleninového vývaru
šťáva z půlky citronu
200 g přepuštěného másla
sůl
Vinný ocet krátce svaříme s bílým pepřem.
Ve vodní lázni vyšleháme žloutky se špetkou soli, zeleninovým vývarem, citronovou šťávou, pepřovým octem a postupně vešleháváme přepuštěné máslo.
Na podávání
6 plátků šunky od kosti
pažitka na posypání
Závěrečná kompletace:
Na rozkrojený muffin poklademe špenát, plátek šunky, pošírované vejce a přelijeme omáčkou.
Ohodnoťte tento recept: