Hovězí maso na zázvoru s petrželovým bramborovým knedlíkem


10 porcí
1,5 kg zadního hovězího masa
100 g špeku
sůl
120 g sádla
6 cibulí
300 ml bílého vína
800 ml hovězího vývaru
1 lžíce mletého zázvoru
4 plátky čerstvého zázvoru
1 citron
60 g mouky
50 g másla
Maso nakrájíme na špalíčky a prošpikujeme je kousky špeku, osolíme, posypeme zázvorem, zakápneme pár kapkami bílého vína, dobře zapracujeme.
Cibuli nakrájíme nahrubo.
V kastrolu na rozpáleném sádle opečeme cibuli do zlatohnědé barvy, trvá to déle, buďme trpěliví. Do základu vložíme maso a opečeme ho ze všech stran, přidáme plátky čerstvého zázvoru, podlijeme vínem a vývarem a pod pokličkou dusíme doměkka.
Když je maso měkké, vyjmeme ho a šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zarestujeme, zalijeme vývarem povaříme 15−20 minut, podle chuti zakápneme citronovou šťávou, dosolíme. Můžeme i přepasírovat. Maso prohřejeme, servírujeme s bramborovým knedlíkem, přeléváme šťávou.
Petrželové bramborové knedlíky
1 kg brambor vařených ve slupce
2 vejce
1 lžíce mléka
400 g hrubé mouky
3 lžíce dětské krupičky
sůl
hrst sekané plocholisté petrželky
Brambory si uvaříme nejlépe den předem. Zchladlé je oloupeme a najemno nastrouháme.
Vejce rozkvedláme s mlékem a zapracujeme s moukou, krupičkou, solí a petrželkou. Vytvoříme hladké kompaktní těsto, ze kterého vyválíme čtyři stejně velké šišky, které ihned vaříme v mírně osolené vodě 20−25 minut.
Ohodnoťte tento recept: