Polévky

Gulášová polévka

Není nad poctivou domácí gulášovku. S krajícem chleba nahradí i hlavní jídlo.

10 porcí

500 g předního hovězího masa
100 g sádla
200 g cibule
5 stroužků česneku
1 lžíce kmínu
3 vrchovaté lžíce sladké papriky
80 g hladké mouky
1,5 l hovězího vývaru nebo vody
700 g brambor typu B
mletý pepř
majoránka
sůl

Maso nakrájíme na malé kostičky (cca 1,5 × 1,5 cm), osolíme a opepříme.

Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatohnědé barvy, přidáme kmín a maso, opečeme, přidáme nasekaný česnek (4 stroužky, 1 si ponecháme na konečné dochucení), osmahneme, zasypeme paprikou, krátce osmahneme, zasypeme moukou, opět krátce osmahneme, zalijeme vývarem nebo vodou, lehce osolíme, přivedeme k varu a vaříme, až je maso měkké. Poté přidáme na malé kostičky nakrájené brambory a vaříme je doměkka, na závěr polévku dochutíme utřeným česnekem se solí a majoránkou.

Další recepty Celý díl