Moučníky a cukroví

Mandlové oříšky

Mandlové oříšky se stanou oblíbeným cukrovím na vánočním stole, během roku ho můžete podávat jako čajové pečivo. Jako každé cukrové je dobré nechat mandlové oříšky odležet v chladné špajzce.

100 g másla
150 g krupicového cukru
1 vanilkový cukru
3 vejce
kůra z jednoho citronu
250 g mletých mandlí
250 g hladké mouky
celé loupané mandle na zdobení

Máslo změklé při pokojové teplotě vyšleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem, poté postupně vešleháme vejce. Když je základ vyšlehaný do pěny, vmícháme citronovou kůru, mandle a hladkou moukou. Dobře propracované těsto zabalíme do folie a necháme v lednici odležet a ztuhnout (nejlépe do druhého dne i déle).

Z těsta vyválíme tenké válečky (pracujeme vždy s částí těsta, zbytek necháváme v lednici – těsto je dost tučné a v teple měkne a lepí se), nakrájíme na stejné dílky, v dlani vytvarujeme kuličku a poté šištičku, klademe na plech vymazaný pečicím papírem. Do každého oválku vmáčkneme mandličku. Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C dorůžova.

Další recepty Celý díl