Polévky

Bourride – rybí polévka s citronovo česnekovým aioli

Polévka pochází z Provence, není sice tak světoznámá jako bouillabaisse, nicméně je stejně výtečná, posilující a lahodná.

4−6 porcí

1,2 l silného rybího vývaru
česnekovo-citronové aioli
600 g tresky
olivový olej
4−6 plátků starší veky nebo bagety
šafrán

Česnekovo-citronové aioli

3 žloutky
1 stroužek česneku
2 lžičky dijonské hořčice
kůra a šťáva z poloviny citronu
200 ml panenského olivového oleje

Pokud máme připravený rybí vývar, vrhneme se na česnekovo-citronové aioli.

Ke žloutkům přidáme drcený česnek, hořčici, citronovou kůru a šťávu. Ručním šlehačem nebo tyčovým mixerem začneme ke žloutkům za vysokých otáček vešlehávat pozvolna tekoucí olej, až dosáhneme požadované konzistence.

Plátky veky nasucho opečeme a vložíme do hlubokého talíře, jemně posypeme špetičkou šafránu a položíme na oleji opečenou porci tresky.

Rybí vývar udržujeme těsně pod bodem varu, vmícháme do něj majonézu. Takto připravenou polévkou podlijeme připravenou porci opečené veky a ryby.

Další recepty Celý díl