Bourride – rybí polévka s citronovo česnekovým aioli


Polévka pochází z Provence, není sice tak světoznámá jako bouillabaisse, nicméně je stejně výtečná, posilující a lahodná.
4−6 porcí
1,2 l silného rybího vývaru
česnekovo-citronové aioli
600 g tresky
olivový olej
4−6 plátků starší veky nebo bagety
šafrán
Česnekovo-citronové aioli
3 žloutky
1 stroužek česneku
2 lžičky dijonské hořčice
kůra a šťáva z poloviny citronu
200 ml panenského olivového oleje
Pokud máme připravený rybí vývar, vrhneme se na česnekovo-citronové aioli.
Ke žloutkům přidáme drcený česnek, hořčici, citronovou kůru a šťávu. Ručním šlehačem nebo tyčovým mixerem začneme ke žloutkům za vysokých otáček vešlehávat pozvolna tekoucí olej, až dosáhneme požadované konzistence.
Plátky veky nasucho opečeme a vložíme do hlubokého talíře, jemně posypeme špetičkou šafránu a položíme na oleji opečenou porci tresky.
Rybí vývar udržujeme těsně pod bodem varu, vmícháme do něj majonézu. Takto připravenou polévkou podlijeme připravenou porci opečené veky a ryby.
Ohodnoťte tento recept: