Ryby a mořské plody

Kapr s černou pivní omáčkou

Chuťově výrazná, sladko-hořce-navinulá omáčka je výtečná k dokřupava opečenému kaprovi a jemnému houskovému knedlíčku. Podávat ji můžete i k jiným masům – králíkovi či zvěřině a vězte, že vždy uspějete.

6 porcí

900 g filetu z kapra
mletý pepř
sůl
citronová šťáva
100 g hladké mouky
100 g másla
snítka tymiánu

Z filetu kapra nakrájíme porce, ochutíme je pepřem, solí, zakápneme citronovou šťávou a obalíme v hladké mouce.

Opékáme na másle, do něhož jsme pro ovonění vhodili snítku tymiánu. Pečeme dozlatova nejprve kůží dolů, poté obrátíme. Podáváme s černou pivní omáčkou a houskovým knedlíkem.

Omáčka

50 g másla
4 lžíce oleje
150 g cibule
150 g mrkve
150 g petržele
150 g celeru
20 g čerstvého zázvoru
5 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
3 hřebíčky
3 bobkové listy
30 g vlašských ořechů
30 g mandlí
30 g rozinek
střik vinného octa
200 g švestkových povidel
0,5 l černého piva
0,5 l vody
1 lžíce sirobu
perník na strouhání podle potřeby
sůl

V kastrolu rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu nakrájenou na drobné kostičky opečeme dozlatova, vmícháme vlašské ořechy, mandle, rozinky, zastříkneme octem, vmícháme povidla, podlijeme pivem a vodou a přivedeme k varu. Když je zelenina uvařená na skus, ochutíme sirobem a zahustíme nastrouhaným perníkem, osolíme a už jen krátce povaříme.

Příloha

houskový knedlík

Další recepty Celý díl