Pečený okoun s bylinkami a zapékanou bagetou


Nejlépe se mají rodiny vášnivých rybářů. Ty si mají šanci užít chutné maso okouna i během roku, my ostatní jsme odkázáni na sezónní výlovy nebo rybí dárek od známých.
4 porce
4 okouni
4 stroužky česneku
1 větší cibule
2 stonky řapíkatého celeru
2 mrkve
4 rajčata bez slupky a semínek
4 bobkové listy
4 kuličky nového koření
4 snítky tymiánu
100 ml olivového oleje
mletý pepř
sůl
Česnek rozmáčkneme a nasekáme na kousky, cibuli nakrájíme na klínky, řapíkatý celer na nudličky, mrkev na plátky a rajčata na kostičky.
Vše smícháme v misce s olivovým olejem, drhnutým tymiánem, pepřem a solí.
Z pečicího papíru vyrobíme čtyři mističky s vyšším okrajem – papír po krajích zarolujeme a na dna misek rozložíme polovinu zeleninové směsi.
Z ryby odstraníme šupiny (seškrábeme) a kůži několikrát nařízneme, i podél páteře, z obou stran, opepříme, osolíme, do břišní dutiny vložíme bobkový list a drcené nové koření.
Takto upravenou rybu vložíme do papírové misky se zeleninou. Zbylou zeleninou poklademe na rybu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C a pečeme 15 – 20 minut. Podáváme se zapékanou bagetkou.
bagetky
2 menší bagetky
80 g pancetty nebo anglické slaniny
8 ks sušených rajčátek
2 lžíce nakládaných cibulek
hrst lístků řapíkatého celeru
1 lžička drceného fenyklu
2 lžíce olivového oleje
mletý pepř
sůl
Bagetky rozkrojíme podélně na půl.
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a vypečeme, přidáme nadrobno nakrájená rajčátka, cibulky, lístky řapíkatého celeru, ochutíme drceným fenyklem, pepřem a solí. Promícháme s olivovým olejem a směs navršíme na promáčknutou střídku bagetek. Zapékáme svrchu ve vyhřáté troubě na 250 °C 3 až 5 minut.
Ohodnoťte tento recept: