Daňčí kýta s jablečnou omáčkou a máslovým toastem


V prostředí Lovecko-lesnického muzea v Úsově nesmí chybět pokrm ze zvěřiny. Z místních receptur jsme se inspirovali a připomínáme pozapomenutý, ale výborný recept, kdy se k masu běžně podávali ovocné omáčky.
6–8 porcí
100 g vyuzené slaniny
1 kg daňčí kýty
50 ml vinného octa
6 kuliček nového koření
mletý pepř
sůl
0,5 l bílého vína
Omáčka
50 g másla
hrst mandlí
hrst rozinek
6 hřebíčků
2 ks celé skořice
4 jablka
250 ml bílého vína
2 plátky veky na zahuštění
Na podávání
6−8 plátků veky
máslo
Daňčí kýtu prokrojíme tak, aby nám vzniknul plát, opepříme, osolíme, posypeme drceným novým kořením, zastříkneme octem a necháme chvilku odležet.
Slaninu nakrájenou na kostičky vypečeme a poklademe ji na maso. Maso dobře zarolujeme a provázkem svážeme do tvaru válečku. Roládu opepříme a osolíme i svrchu a opečeme ji v základu po vypečené slanině ze všech stran. Přendáme do pečicí nádoby, podlijeme vínem a pečeme v troubě při 175 °C doměkka. Během pečení otáčíme a podléváme.
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mandle, rozinky, hřebíček, skořici a osmahneme, vmícháme na malé kostičky nakrájená jablka, opečeme a podlijeme vínem. Když jsou jablka téměř rozvařená, zahustíme střídkou bílého chleba nebo veky.
Z upečeného masa odstraníme provázek, krájíme plátky a podáváme s jablečnou omáčkou a na másle opečenými plátky veky.
Ohodnoťte tento recept: