Ryby a mořské plody

Rybí paštika s tresčími játry

V našich krajích zcela nezvyklé, ale moc dobré, nezapomeňte doplnit pažitkovým dipem a když bude velká sláva, tak i lososovým kaviárem.

4 porce

paštika

miska o průměru cca 16 cm
400 g tresčích filetů (čerstvých nebo rozmražených)
80 g tresčích jater
80 ml smetany na šlehání
40 ml suchého martini
2 žloutky
1 citrón
snítka kopru
1 větší pórek
sůl
pepř

1. Pórek očistíme a rozdělíme jej na jednotlivé listy, které spaříme v osolené vodě. Spařené listy ihned zchladíme v ledové vodě (tak nám udrží krásnou svěží barvu), necháme okapat a pečlivě jimi vyložíme formu.

2. Filety nakrájíme na kousky, přidáme žloutky, šťávu a kůru z citrónu, martini, sůl, pepř a vše dohromady rozmixujeme na jemnou fáš. Do hotové fáše přidáme sekaný kopr a vyšlehanou šlehačku.

3. Formu naplníme polovinou množství míšeniny, dobře rozetřeme, poklademe tresčími játry, završíme zbylou fáší, přikryjeme přečnívajícími listy pórku, vložíme do vodní lázně, přiklopíme a vaříme při 90 °C asi 30 minut.

Hotovou paštiku necháme dobře vychladit, vyklopíme z formy a krájíme na porce, které podáváme s pažitkovým dipem, lososovým kaviárem a bílým pečivem.

pažitkový dip

100 g zakysané smetany
pažitka
sůl
pepř

Pažitku nasekáme najemno, smícháme se zakysanou smetanou, osolíme a opepříme.

sklenička lososového kaviáru

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl