Šunka pečená v domácím chlebovém těstě


Chcete-li se kulinářsky blýsknout, zde máme pro Vás jeden tip. Ačkoliv jídlo sestává z více kroků, není složité a zaručeně přinese kýžený efekt. Výborně chutná a vyhlíží zcela nezvykle.
4−6 porcí
Těsto
500 g hladké mouky
10 g cukru
10 g soli
1 lžička drceného kmínu
1 lžička drceného fenyklu
7 g sušeného droždí
3 lžíce slunečnicového semínka
300 ml vody
mléko na potření
Smícháme všechny sypké ingredience a spolu s vodou vypracujeme hladké těsto, které pomoučené a zakryté utěrkou necháme hodinu kynout.
Kynuté těsto rozválíme, potřeme níže uvedenou pastou, poklademe kusy (špalíčky) šunky a zavineme. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme mlékem, zaprášíme moukou a necháme ještě 20 minut kynout.
Poté pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C dorůžova.
Krájíme jednotlivé porce a podáváme s houbovou omáčkou.
Pasta
1 lžička kmínu
1 lžička hořčičného semínka
2 šalotky
1 stroužek česneku
4 lžíce plnotučné hořčice (nejlépe mírně pálivé)
hrst petrželky a libečku600 g dušené šunky vcelku
Kmín a hořčičné semínko rozdrtíme v hmoždíři, smícháme s nadrobno nakrájenou šalotkou, drceným česnekem, hořčicí a nasekanou petrželkou a libečkem.
Omáčka
2 šalotky
600 g hlívy ústřičné
80 g másla
střik bílého vinného octa
300 ml smetany
muškátový oříšek
mletý bílý pepř
sůl
hrst sekané pažitky
Šalotku nasekáme nadrobno a na másle zpěníme, přidáme natrhanou hlívu ústřičnou, osmahneme, zastříkneme octem, zalijeme smetanou a zredukujeme. Ochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí. Krátce povaříme a podáváme sypané pažitkou.
Ohodnoťte tento recept: