Selečí pečínka – Spanferkelbraten


A máme tady bavorskou klasiku, v každé rodině a restauraci připravovanou s radostí a na mnoho způsobů. K pečínce podáváme houskový knedlík, podléváme šťávou.
10 porcí
1 selátko o váze 4−5 kg
5 mrkví
5 stonků řapíkatého celeru
3 cibule
1 palička česneku
200 g másla
6 bobkových listů
kmín
sůl
středně pálivá německá hořčice
1 l hovězího vývaru
Selátko naporcujeme a kůži nařežeme, osolíme, okmínujeme a na stranách bez kůže potřeme hořčicí.
Zeleninu nakrájíme nahrubo a na másle ji opečeme dozlatova, přidáme bobkový list a kmín.
Maso vyskládáme do pekáče, pokryjeme opečenou zeleninou, podlijeme silným hovězím vývarem a při 175 °C pečeme doměkka.
Vypečenou šťávu z masa a zeleniny scedíme, vydusíme, dochutíme hořčicí a případně solí.
Podáváme s houskovým knedlíkem, přeléváme šťávou.
Houskový knedlík
6 porcí
2 starší rohlíky
350 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
2 lžičky soli
2 vejce
200 ml sodovky
Rohlíky nakrájíme na kostičky a můžeme je na pánvi nebo v troubě ještě vysušit.
Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí, vejci a sodovkou. Vymícháme hladké těsto, do kterého vpracujeme rohlíkové kostičky, a necháme dvacet minut odležet.
Pomocí navlhčených rukou vytvarujeme dvě šišky, které ihned vhodíme do vroucí osolené vody. Nelekneme se, těsto není tuhé, pracujeme s lehkostí, avšak rychle. Vaříme dvacet minut, v polovině doby varu knedlíky otočíme. Po vyjmutí krájíme na plátky.
Ohodnoťte tento recept: