Ovocná jídla

Podkrkonošské sejkory se švestkovou omáčkou

Tradiční sejkory s moderní švestkovou omáčkou redukovanou s vínem jsou jedinečnou lahůdkou.

4 porce

800 g brambor uvařených ve slupce
50 g sušených švestek
1 vejce
sůl
asi 200 g polohrubé mouky
2 lžíce mléka
mletý pepř
sádlo na opékání

Brambory uvaříme den předem.

Brambory oloupeme a najemno nastrouháme, smícháme s na nudličky nakrájenými švestkami, vejcem, asi 2 lžičkami soli, polohrubou moukou, mlékem a mletým pepřem.

Vše zpracujeme v těsto, které má mít hustotu mezi těstem na bramborové knedlíky a bramborák.

V pánvi rozpustíme sádlo a pomocí lžíce tvarujeme placky a opékáme z obou stran.

Sejkory podáváme se švestkovou omáčkou.

Švestková omáčka

1 lžíce sádla
10 sušených švestek
200 ml červeného vína
2 lžíce švestkových povidel

Na lžíci sádla opečeme sušené švestky, když se rozvoní, podlijeme je vínem, necháme zredukovat, vmícháme švestková povidla, krátce povaříme a servírujeme.

Ohodnoťte tento recept: 

24 hlasů

Další recepty Celý díl