Moučníky a cukroví

Bramborové nočky se švestkovou omáčkou a mákem

Ani není třeba maso – noky zasytí a se švestkovou omáčkou a mákem chutnají báječně. Když vám nějaké zbydou, můžete je opéct na sádle s kousky špeku (ale i bez) a podávat se zelím, ať už syrovým kysaným či tepelně zpracovaným.

6 porcí

750 g nastrouhaných syrových brambor typu B nebo C
250−300 g hrubé mouky
1 lžička škrobové moučky
1 vejce
2 lžičky soli
1 lžíce sádla

Syrové oškrábané brambory najemno nastrouháme, osolíme a odstavíme. Když brambory pustí vodu, vymačkáme ji. Brambory smícháme s moukou, škrobovou moučkou, vejcem, solí. Vypracujeme tužší bramborové těsto, ze kterého vyválíme hada, nakrájíme na 5 cm špalíčky a tvarujeme noky, které ihned uvaříme v osolené vodě. Po vyjmutí noky promastíme sádlem a podáváme se švestkovou omáčkou (viz níže) a mletým mákem smíchaným s cukrem.

Švestková omáčka

1 kg švestek
100 g krupicového cukru
trochu vody
4 cl rumu
3 lžíce švestkových povidel
kousek celé skořice
4 hřebíčky

Švestky vypeckujeme. Cukr rozpustíme na karamel, vložíme švestky, podlijeme trochou vody, odvaříme, přidáme koření, rum, povidla a za průběžného míchání vaříme do omáčkové konzistence.

Na posypání

mletý mák
moučkový cukr

Ohodnoťte tento recept: 

39 hlasů

Další recepty Celý díl