Tuňák s kukuřičnou kaší a mušlemi


Kukuřičná kaše, v portugalštině xarém [čti šaréj], patří v Algarve mezi tradiční jídla.
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
100 g mušlí vongole
střik bílého vína
300 ml vody
½ cibule
1 stroužek česneku
3 lžíce olivového oleje
2 bobkové listy
¼ klobásky chorizo
4 lžíce polenty
mletý pepř
sůl
čerstvý koriandr
200 g steaku z tuňáka
mletý pepř
sůl
Česnek nakrájíme na tenké plátky, opečeme na olivovém oleji, vhodíme vongole a necháme otevřít, zastříkneme bílým vínem, 30 vteřin zavaříme a mušle vyjmeme.
Do vývaru po mušlích přilijeme vodu, svaříme a máme připravený vývar pro uvaření polenty.
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem, přidáme bobkové listy, klobásku nakrájenou na kostičky, osmahneme, vsypeme polentu, zalijeme připraveným vývarem, osolíme, opepříme a pozvolna vaříme asi 10 minut. Do hotové polenty vmícháme nasekaný koriandr.
Na pánvi na troše oleje opečeme tuňáka z obou stran tak, aby uvnitř zůstal růžový a podáváme s polentou a mušlemi.
Ohodnoťte tento recept: