Maso

Peruánská plněná brambora / papa rellena

Výtečná typická peruánská specialita, která je velmi blízká českým chutím.

Masová směs

500 g hovězího mletého masa
1 cibule
2 stroužky česneku
5 lžic rajského protlaku
3 lžíce rozinek
10 ks černých oliv bez pecek
1 vejce uvařené natvrdo
mletý pepř
sůl

Bramborové těsto

1 kg brambor
mletý pepř
sůl
200 g hladké mouky
4 lžíce bramborové moučky
4 vejce
slunečnicový olej na smažení

Salsa criolla

½ cibule
8 cherry rajčátek
hrst čerstvého koriandru
slunečnicový olej
mletý pepř
sůl
citronová šťáva
střik 8% octa

Hovězí maso vložíme do hluboké pánve (nejlépe wok) a bez přidaného tuku ho pozvolna vypečeme, až maso pustí tuk vlastní, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, opečeme, vmícháme 5 lžic rajského protlaku, 3 lžíce rozinek, nakrájené černé olivy, osolíme a na závěr vmícháme na kostičky natvrdo vařené vejce. Odstavíme a necháme vychladnout.

Brambory oškrábeme a uvaříme v osolené vodě doměkka, vodu slijeme, ještě horké brambory rozšťoucháme, vmícháme olej, ochutíme mletým pepřem a solí. Necháme vychladit.

Z těsta tvoříme placky, které plníme masovou směsí a dobře zabalíme.

Každou plněnou bramboru obalíme v mouce smíchané s bramborovou moučkou, v rozšlehaných vejcích a ještě jednou v mouce s bramborovou moučkou.

Plněné brambory smažíme ve vysoké vrstvě oleje dozlatova, necháme okapat na savém papíru a podáváme se salsou.

Salsa – dobré je připravit si salsu den před podáváním, aby měla šanci se dobře odležet.

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak rajčátka, smícháme s nasekaným koriandrem, ochutíme olejem, pepřem, solí, citronovou šťávou a octem. Necháme odležet.

Ohodnoťte tento recept: 

25 hlasů

Další recepty Celý díl