Maso

Mladé kuře s kaší ze zauzených brambor a hořčicovou omáčkou s kuřecími jatýrky

Tento úžasný pokrm žádá systematickou přípravu – naporcování kuřátka, příprava vývaru, který je třeba na uvaření omáčky, vyuzení brambor. Všechny úkony jsou jednoduché, jen je třeba je dobře načasovat, výsledek je delikátní.

4 porce

1 kuře o váze 400 g
2 kuřecí stehýnka
olivový olej
1 snítka tymiánu
1 snítka rozmarýnu
2 kuřecí prsa
sůl
2 lžíce olivového oleje
4 snítky tymiánu
2 lžíce másla

hořčicová omáčka

olivový olej
1 šalotka
1 stroužek česneku
40 g kuřecích jater
2 lžičky hrubozrnné hořčice
2 dl kuřecího vývaru
1 lžíce másla
mletý pepř
sůl

bramborová kaše

500 g uzených uvařených brambor
30 g másla
50 ml mléka
20 ml smetany

Kuřátko naporcujeme, připravovat budeme zvlášť prsíčka, stehýnka, skelet použijeme na dobrý drůbeží vývar.

Stehýnka vložíme do 100 °C teplého oleje se snítkami bylinek a hodinu je konfitujeme, tedy při této teplotě pozvolna vaříme.

Kuřecí prsíčka vykostíme, osolíme a uchováme v chladu, tepelně je zpracujeme těsně před podáváním – na troše oleje je opečeme nejprve kůží dolů, přidáme snítky tymiánu, otočíme, opečeme, přidáme máslo, které necháme rozpustit a kuřátko během dopékání máslovou šťávou poléváme.

Omáčka – na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku a nasekaný česnek, přidáme očištěná a nakrájená játra, osmahneme, vmícháme hořčici, drůbeží vývar, necháme redukovat a na závěr zjemníme máslem a osolíme.

uzené brambory

Mamě dvě možnosti, jak je připravit:

a) s domácím ručním udícím zařízením – oškrábané, dobře osušené, na čtvrtky nakrájené brambory vložíme na pařák, zakryjeme folií, do které uděláme otvor pro hadici udícího přístroje, vsuneme hadici a znovu zakryjeme folií, aby vše dobře těsnilo, zapálíme piliny, necháme půl hodiny udit. Poté brambory uvaříme v osolené vodě, vařené slijeme, rozšťoucháme dohladka, naředíme horkým mlékem a smetanou, abychom získali hedvábnou kaši.

b) pokud nevlastníme domácí udící zařízení, oškrábané, dobře osušené a na čtvrtky nakrájené brambory vložíme na pařák do kastrolu, který jsme předem vyložili alobalem, dno pokryli pilinami, zlehka pokropili a zapálili. Kastrol zakryjeme poklicí a necháme doutnat asi půl hodiny, tak se brambory vyudí. Poté brambory uvaříme v osolené vodě, vařené slijeme, rozšťoucháme dohladka, naředíme horkým mlékem a smetanou, abychom získali hedvábnou kaši.

Na talíř servírujeme bramborovou kaši, kuřecí prsíčka i stehýnka a přelijeme omáčkou.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl