Pečené farmářské kuřecí prsíčko s avokádovou krustou, hráškové pyré a hlíva ústřičná s polosušenými rajčátky


Delikátní záležitost, přitom si ji může každý z nás dopřát třeba hned tuto neděli.
4 porce
kuřecí prso s kůží a kostí 4 x 200 g
mletý pepř
sůl
olivový olej
4 snítky tymiánu
Prso osolíme, opepříme a na troše oleje opečeme nejprve kůží dolů, dobře vypečeme, otočíme a dopečeme. Přidáme snítky tymiánu, odstavíme, na maso navršíme avokádovou krustu (příprava viz níže) a vkládáme do trouby vyhřáté na 160 °C, pečeme 12 minut dozlatova.
Upečená prsíčka podáváme s hráškovým pyré a restovanou hlívou ústřičnou (postupy viz níže).
Krusta
120 g bílé veky
1 avokádo
50 g másla
1 žloutek
citronová šťáva
plocholistá petrželka
mletý pepř
sůl
smetana podle potřeby
Veku nakrájenou na kostky opečeme nasucho a dokřupava.
Avokádo oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme k housce spolu se změklým máslem a žloutkem. Ochutíme citronovou šťávou, solí a mletým pepřem, sekanou petrželkou a rozmačkáme, nejlépe prsty. V případě potřeby naředíme smetanou.
Hráškové pyré
250 g hrášku
150 g brambor
100 ml smetany
50 g másla
sůl
Brambory uvaříme v osolené vodě, trochu vody ponecháme stranou. Brambory rozšťoucháme s máslem.
K hrášku přidáme trochu vody z uvařených brambor, smetanu, povaříme a nahrubo rozmixujeme. Poté obě směsi smícháme.
Houbové ragú
100 g hlívy ústřičné
2 šalotky
100 g polosušených rajčátek
olivový olej
mletý pepř
drcený kmín
sůl
Hlívu nakrájíme na nudličky, šalotku na půlkolečka. Do pánve vlijeme trochu oleje, opečeme šalotku dosklovata, vmícháme hlívu, osmahneme, ochutíme pepřem, kmínem, solí. Na závěr vmícháme nakrájená rajčátka.
Ohodnoťte tento recept: