Maso

Kuřecí stehna plněná chlebovou nádivkou a bramborová kaše s křupavými krutóny

Chleba nám tentokrát posloužil jako hlavní surovina do nádivky. Všimněte si, že Ondřej zvolil chléb nakyslejší chuti - Moskvu. Tento žitný chléb kombinuje s brandy a vínem, kořením a čerstvými bylinkami. Nádivka skvěle pasuje k jemnému kuřecímu masu.
A ta výborná bramborová kaše! Není obyčejná, Ondřej do ní vmíchal opečené kostičky bílé veky, které v kaši nečekaně chřupnou a voní po bylinkách. Miluji tyto důvtipné kombinace, kdy za použití zcela obyčejných surovin vznikne královsky dobrá krmě.

4 porce

kuřecí stehna

4 vykostěná kuřecí stehna s kůží
střik koňaku nebo brandy
100 ml vína na podlití
40 g másla
olivový olej na opečení
sůl
pepř

nádivka

4 plátky chleba Moskva
svazek libečku
střik koňaku nebo brandy
50 ml bílého vína
40 g másla
muškátový oříšek
sůl
pepř

kaše

800 g brambor
40 g másla
150 ml mléka
1/2 veky
svazek pažitky nebo bazalky
panenský olivový olej
sůl

1. Vykoštěná stehna položíme kůží na stůl, rozklepeme, pokapeme koňakem nebo brandy, osolíme, opepříme a necháme odležet.

2. Chleba nakrájíme na malé kostky, přidáme nasekaný libeček, změklé máslo, zakápneme bílým vínem a koňakem, ochutíme muškátovým oříškem, osolíme, opepříme a dobře propracujeme. Necháme v lednici odležet.

3. Masové plátky plníme nádivkou a svazujeme motouzem buď do tvaru měšců nebo závitků. Takto připravené ještě osolíme a opepříme, zprudka opečeme na pánvi s olivovým olejem, přendáme do pekáčku, podlijeme vínem, přidáme máslové plátky a pečeme při 160 °C asi 25 minut.

4. Brambory nakrájíme na kousky, vložíme do osolené vody a uvaříme doměkka, scedíme, na dně necháme trošku horké vody, přidáme máslo a rozšleháme do jemné kaše. Kaše musí být zcela hladká a bez hrudek, než do ní nalijeme horké mléko. Po vlití mléka už nemáme šanci hrudky rozšlehat.

5. Veku nakrájíme na malé kostičky a necháme ji chvíli v troubě sušit. Olivový olej rozpálíme a suché kostky veky na něm opečeme.

6. Krutóny necháme vychladnout a promícháme je se sekanou pažitkou a společně zamícháme do velejemné kaše.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl