Šafránové ravioli plněné telecím masem a chřestové ragú


Lahůdkové čerstvé těstoviny v doprovodu sezónního chřestu nemají chybu.
Těsto
300 g semolinové mouky
3 vejce
1 lžíce olivového oleje
špetka šafránu
2 lžičky soli
1 vejce na potření těsta
V oleji prohřejeme a uvolníme aroma a barvu šafránu.
Z mouky, vajec, šafránového oleje a soli vypracujeme hladké tuhé těsto.
Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici 10−15 minut odležet. Poté těsto vyválíme na tenké pláty, okraje začistíme tak, abychom získali dlouhé obdélníky, ze kterých vyjdou dvě řady raviol o velikosti cca 7 × 7 cm (nebo podle vlastní libosti).
Pláty těsta potřeme rozšlehaným vejcem a v pravidelných vzdálenostech od sebe klademe kopečky ragú. Přikryjeme stejně velkým plátem těsta, utěsníme kolem masa a nakrájíme čtverce, které vaříme v osolené vodě 2−3 minuty.
Vyjmeme a podáváme s chřestovým ragú (viz níže), navrch posypeme hoblinkami parmezánu.
Telecí ragú
100 g másla
1 šalotka
snítka tymiánu
400 g mletého telecího masa
300 ml bílého vína
50 ml smetany
muškátový oříšek
sůl
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku, vmícháme drhnutý tymián, maso a zarestujeme. Osolíme, ochutíme muškátovým oříškem, zastříkneme bílým vínem, zjemníme smetanou a dusíme, až se nám šťáva zredukuje. Necháme zchladnout.
Chřestové ragú
200 g zeleného chřestu
100 g másla
1 šalotka
střik bílého nebo růžového vína
150 g crème fraîche
sůl50 g parmezánu
Na másle osmahneme šalotku dosklovata, zastříkneme vínem (bílým nebo rosé), vmícháme crème fraîche, osolíme, necháme přejít varem a vložíme očištěný a nakrájený chřest.
Ohodnoťte tento recept: