Zeleninová jídla

Artyčoky s rajčátkem a petrželovým máslem

Artyčoky patří mezi lahůdkovou zeleninku. Začíná jejich sezóna, neváhejte a připravte si tyto lahodné růžičky třeba na uvedený způsob a k nim podávejte sklenku jiskrného bílého vína.

4 porce

8 artyčoků
4 rajčata
voda
citronová šťáva

várka na uvaření artyčoků

voda
tymián
stroužek česneku
olivový olej
sůl

Artyčoky očistíme a vykrojíme středy – tzv. srdíčka, která vkládáme do vydatně citronované vody, aby nám nezhnědla.

Artyčoky vaříme 10−15 minut ve vodě s tymiánem, stroužkem česneku, olejem a solí.

Rajčata nařízneme na špičce do kříže, na pár vteřin vložíme do vroucí vody, ihned zchladíme a oloupeme. Rozkrojíme, vyjmeme semínka a nakrájíme na měsíčky.

Petrželové máslo

150 g másla
hrst sekané plocholisté petržele
1 citron
sůl

Do horkého rozpuštěného másla vložíme nasekanou petrželku, vmícháme citronovou kůru, osolíme, vložíme připravená rajčátka, zlehka promícháme a zakápneme citronovou šťávou.

Na talíř servírujeme uvařené artyčoky, doplníme rajčátky a zakápneme petrželovým máslem.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl