Artyčoky s rajčátkem a petrželovým máslem


Artyčoky patří mezi lahůdkovou zeleninku. Začíná jejich sezóna, neváhejte a připravte si tyto lahodné růžičky třeba na uvedený způsob a k nim podávejte sklenku jiskrného bílého vína.
4 porce
8 artyčoků
4 rajčata
voda
citronová šťáva
várka na uvaření artyčoků
voda
tymián
stroužek česneku
olivový olej
sůl
Artyčoky očistíme a vykrojíme středy – tzv. srdíčka, která vkládáme do vydatně citronované vody, aby nám nezhnědla.
Artyčoky vaříme 10−15 minut ve vodě s tymiánem, stroužkem česneku, olejem a solí.
Rajčata nařízneme na špičce do kříže, na pár vteřin vložíme do vroucí vody, ihned zchladíme a oloupeme. Rozkrojíme, vyjmeme semínka a nakrájíme na měsíčky.
Petrželové máslo
150 g másla
hrst sekané plocholisté petržele
1 citron
sůl
Do horkého rozpuštěného másla vložíme nasekanou petrželku, vmícháme citronovou kůru, osolíme, vložíme připravená rajčátka, zlehka promícháme a zakápneme citronovou šťávou.
Na talíř servírujeme uvařené artyčoky, doplníme rajčátky a zakápneme petrželovým máslem.
Ohodnoťte tento recept: