Ryby a mořské plody

Uzený losos s pyré z červené řepy a grilovaným římským salátem

Moderní úpravu po domácku uzeného lososa v doprovodu s lahodným pyré byste měli určitě vyzkoušet.

4 porce

800 g lososa
sůl
mletý pepř

Z lososa připravíme 4 steaky o váze 200 g, osolíme, opepříme, vložíme do misky, kterou uzavřeme potravinářskou folií. Ve folii uděláme malý otvor, do něhož vsuneme hadici a vpustíme uzený kouř. Poté ihned hadici vysuneme a překryjeme další vrstvou folie, dobře utáhneme a ponecháme tak 20 minut.

(Variantu uzení v hrnci popisuje Ondřej. Na dno hrnce – nejlépe vyloženého alobalem – rozprostřeme hoblinky dřeva, které zlehka pokropíme, navrch umístíme pařáček, na který rozložíte maso, zakryjeme poklicí. Zahřejete hrnec, jakmile ucítíme uzenou vůni, odstavíme z ohně a maso takto ponecháme 20 minut. Pokračujeme, jak je dále psáno.)

Po sejmutí folie (pokličky) přendáme lososa na plech a při 140 °C pečeme 15 minut.

Na talíř servírujeme k uzenému lososu níže uvedené přílohy – pyré a salát (viz níže), navrch sypeme pažitkou.

Pyré

400 g červené řepy
3 dl smetany
3 dl mléka
sůl
mletý pepř
citronová šťáva

Červenou řepu nakrájíme na kostičky a přidáme do rendlíku, kam jsme si nalili smetanu a mléko, vaříme asi 25 minut, poté scedíme, rozmixujeme, popřípadě naředíme smetanovým odvarem.

Grilovaný salát

2 malé římské saláty
máslo
sůl
mletý pepř
citronová šťáva

Jednotlivé lísky římského salátu podélně pokrájíme (máme-li opravdu malý salátek, můžeme ponechat jednotlivé lístky vcelku), vložíme na pánev na rozehřáté máslo, osolíme, opepříme a opečeme z obou stran 3−4 minuty, poté zakápneme citronovou šťávou a vložíme do trouby společně s lososem.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl