Ryby a mořské plody

Tygří krevety s česnekovo-zázvorovým beurre blanc

Delikátní krevety v lehce pikantní marinádě v doprovodu s máslovou omáčkou jsou nemalým potěšením chuťových buněk.

12 tygřích krevet
1 větší stroužek česneku
1 lžíce sambal pasty
50 ml olivového oleje
sůl
mletý pepř
citronová šťáva

Beurre blanc

300 ml bílého vína
1 šalotka
4 snítky tymiánu
50 ml 33% smetany
250 g másla
1 stroužek česneku
1 lžička strouhaného zázvoru
1 lžička sambal pasty
pažitka
sůl
citronová šťáva

podáváme s bílým pečivem

Krevety oloupeme a očistíme.

Česnek nastrouháme, smícháme se sambal pastou a olivovým olejem. Vmícháme krevety a necháme marinovat.

V mezičase si připravíme beurre blanc.

Nejprve svaříme redukci na máslovou omáčku: bílé víno svaříme v kastrolku s na tenké proužky krájenou šalotkou a snítkami tymiánu, redukujeme na sirup v množství přibližně 1 polévkové lžíce!

Máslo nakrájíme na malé kostky.

Do redukce, kterou udržujeme na nejmenším příkonu tepla, vlijeme smetanu a metličkou postupně vmícháváme máslo, kousek po kousku, na závěr přidáme nastrouhaný česnek se zázvorem. Vše přecedíme, přidáme nasekanou pažitku, sambal pastu, podle potřeby osolíme, zastříkneme citronovou šťávou.

Těsně před podáváním opečeme krevety z obou stran, osolíme, opepříme a zastříkneme citronovou šťávou.

Servírujeme s omáčkou beurre blanc a bílým pečivem.

Ohodnoťte tento recept: 

19 hlasů

Další recepty Celý díl