Maso

Segedínský guláš

Segedínský guláš patří mezi klasiku, které málokdo odolá.

8 porcí

800 g vepřové plece
400 g libovější části vepřového bůčku
120 g vepřového sádla
300 g cibule
4 bobkové listy
5−6 lžic sladké mleté papriky
asi 1 l vody
800 g kysaného zelí
drcený kmín
sůl
1 syrová brambora
vinný ocet
200 ml 33% smetany

Maso nakrájíme na kostky, osolíme a okmínujeme. Na sádle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli do zlatohněda, přidáme bobkový list, maso a důkladně opečeme. Poté vmícháme papriku a krátce osmahneme, zalijeme vodou, zamícháme a dusíme zvolna pod pokličkou doměkka. Přidáme pokrájené zelí, najemno nastrouhanou bramboru, povaříme 10 minut, zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme octem a solí.

Houskový knedlík

6 housek nebo rohlíků
80 g másla
800 g hrubé mouky

1 žloutek
1 vejce
250 ml mléka
250 ml sodovky
sůl

Žemle nakrájíme na kostičky a opečeme na másle dozlatova.

Do misky prosejeme mouku, přidáme sůl, žloutek, vejce, mléko, sodovku a vypracujeme hladké řidší těsto, do kterého vmícháme prochladlou žemli.

Z těsta vytvarujeme dva válečky a vaříme v osolené vodě 25 minut. Po uvaření nakrájíme na plátky a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

232 hlasů

Další recepty Celý díl