Jablkové kynuté knedlíky


… výtečná sladká klasika.
6−8 porcí
Těsto
10 g droždí
2 lžíce krupicového cukru
1 menší vejce
500 g hrubé mouky
asi 200 ml mléka
1 lžička soli
Náplň
600 g jablek
citronová kůra a šťáva
mletá skořice
moučkový cukrvanilkový cukr na posypání
máslo na polití
V míse vymícháme droždí s cukrem na kašičku, přidáme vejce, mouku, sůl a s vlažným mlékem vypracujeme hladké polotuhé těsto. Necháme hodinu kynout, během kynutí promísíme.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Promícháme s citronovou kůrou a šťávou, skořicí a cukrem.
Vykynuté těsto rozválíme a rozdělíme na čtverečky, které plníme ochucenými jablky.
Nebo můžeme z těsta vytvořit hada, nakrájíme na stejné kousky, které v ruce vytvarujeme a plníme, dobře uzavřeme.
Knedlíky necháme ještě chvilku vykynout a podle velikosti vaříme 10−12 minut.
Po vyjmutí z vody knedlíky propícháme vidličkou, aby vyšla pára, sypeme je vanilkovým cukrem a přeléváme máslem.
Ohodnoťte tento recept: