Maso

Zvěřinová paštika s kousky kachních jater a jablkovým chutney

Mezi sváteční a lahůdkové pochoutky patří paštiky. Vyzkoušejte jednu vskutku delikátní.

10−16 porcí

700 g plece ze zvěřiny
300 g vepřového bůčku bez kosti

4 šalotky
50 g másla
tymián
muškátový oříšek
150 ml 33 % smetany
bílé portské víno
sůl

300 g kachních jater, nejlépe foie gras
koňak nebo brandy

Játra foie gras natrháme a v misce zakápneme koňakem nebo brandy.

Plec i vepřový bůček pokrájíme a nameleme.

Nadrobno nakrájenou šalotku osmahneme na másle dosklovata, přidáme tymián a muškátový oříšek, vše vmícháme k masu, osolíme, ochutíme portským vínem, smetanou i koňakem, který slijeme z jater. Vše dobře promícháme.

Zapékací nádobu vyložíme potravinářskou folií, naplníme masovou fáší a dobře sklepneme. Do fáše vmačkáváme kousky jater, uhladíme, opět sklepneme, zakryjeme folií. Pečeme v troubě na 85−90 °C, 1,5−2 hodiny, podle velikosti a typu nádoby. Po upečení necháme zchladnout.

Jablkové chutney

4 lžíce krupicového cukru
4 jablka
2 cl rumu
špetka mletého kardamomu
směs koření na svařené víno
citronová kůra a šťáva

Do kastrolu vsypeme cukr, rozpustíme na světlý karamel, přidáme na kostičky nakrájená jablka, rum, kardamom, směs koření na svařené víno, citronovou kůra a šťávu, krátce svaříme a necháme vychladnout. Podáváme k paštice spolu s bílým nebo celozrnným pečivem.

Další recepty Celý díl