Maso

Vepřový burger v zelné housce

Burger trochu jinak.

8 porcí

Zelné housky

1 kostka droždí
1 lžíce krupicového cukru
1 vejce
cca 300 ml mléka
200 g brambor vařených ve slupce
200 g kysaného zelí
500 g celozrnné pšeničné mouky
200 g žitné mouky
50 ml slunečnicového oleje
1 lžíce drceného kmínu
1 lžička soli
olej na potření

Droždí a cukr vymícháme, jakmile se rozpustí, přidáme veškeré ingredience – vejce, vlažné mléko, najemno nastrouhané brambory, pokrájené zelí, mouky, olej, kmín a sůl. Zpracujeme hladké těsto, ze kterého vytvarujeme osm velkých housek, vložíme na plech vyložený pečicím papírem, necháme je 20 minut kynout, potřeme olejem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 20 minut.

Masové burgery

1000 g vepřového plecka
400 g vepřového bůčku
hrst plocholisté petrželky
mletý pepř
sůl
plnotučná hořčice

Maso umeleme, smícháme s nasekanou petrželkou, ochutíme pepřem a solí.

Tvarujeme burgery, ruce si máčíme ve studené vodě. Klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme hořčicí a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 15−20 minut.

Housky rozkrojíme na půl, nasucho opečeme na pánvi, vložíme burger, zelí, přiklopíme a podáváme.

Zelné ragú

100 g másla
4 šalotky
50 g cukru
200 g rajčatového protlaku
600 g červeného zelí
100 g rozinek
250 ml červeného vína
mletá skořice
sůl

Šalotky nakrájíme na klínky a na másle je pozvolna opečeme dosklovata, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, přidáme rajský protlak, zarestujeme, vmícháme na nudličky nakrájené zelí, rozinky, zarestujeme, podlijeme červeným vínem, ochutíme skořicí, osolíme a dusíme doměkka, do větší hustoty.

Ohodnoťte tento recept: 

16 hlasů

Další recepty Celý díl