Rychlý bílý chléb
Tento chléb pekli Filip s Ondřejem ve speciální nádobě, jakési malé chlebové formě s poklopem, která udržuje vysokou míru vlhkosti, stejnou, jako bývá v tradičních pecích na chléb. Chléb je nadýchaný, lehký, s křupavou kůrkou.
500 g hladké mouky
300 ml vlažné vody – asi 30 °C
10 g soli
10 g cukru
10 g sušeného droždí
3 cl mléka na potření
mouka na posypání
Mouku prosejeme. V míse nebo hnětací nádobě promícháme všechny sypké ingredience, přidáme vodu a zpracujeme hladké těsto, které necháme kynout půl hodiny, opět prohněteme, vložíme na tál chlebové pečicí nádoby vysypané moukou, zaklopíme a necháme kynout ještě 45 minut.
Bochník potřeme mlékem a zlehka zaprášíme moukou, na povrchu nařízneme, přiklopíme a vložíme do trouby předehřáté na 240 °C a pečeme 35 minut. Aby chléb zůstal křupavý, po upečení sejmeme poklop a necháme bochník zvolna vychladnout.
Ohodnoťte tento recept: