Maso

Pečený králík v zelenině na pivu s chlupatým knedlíkem

Jemné králičí maso, protýkané slaninou, si velmi dobře rozumí nejen s vydatnou dávkou zeleniny, koření a bylinek, ale i s pivem.

4 porce

1 celý králík
150 g špeku
80 g sádla
2 mrkve
4 stonky řapíkatého celeru
1 velká cibule
6 stroužků česneku
6 lístků šalvěje
6 bobkových listů
6 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
500 ml 10° piva
mletý pepř
sůl

Králíka naporcujeme a maso protkneme slaninou, opepříme a osolíme.

Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a vypečeme, přidáme sádlo, na kostičky nakrájenou zeleninu a nasekaný česnek, šalvěj a koření. V základu opečeme králičí kusy ze všech stran a podlijeme pivem. Přidáme koření a vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C na jednu hodinu. Poté zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme „na barvu“.

Chlupaté knedlíky

600 g brambor typu C
350−400 g hrubé mouky
1 vejce
2 lžíce oleje
sůl
1 lžíce sádla nebo oleje

Oškrábané brambory nastrouháme, vymačkáme a přebytečnou vodu slijeme. Brambory smícháme s moukou, vejcem, olejem, nasekanou petrželkou a solí. Lžící vykrajujeme knedlíky a vaříme v osolené vodě. Knedlíky vždy po vhození do vody podebereme, aby se nepřichytily ke dnu. Podle velikosti knedlíků vaříme asi 7 minut. Uvařené knedlíky promícháme se sádlem nebo olejem a podáváme.

Další recepty Celý díl