Maso

Vepřová roláda s bylinkovým pivním karamelem a křenovými brambory

Nápaditý a dobrý pokrm, v němž se snoubí hořkosladké karamelové a pivní chutě spolu s bylinkami a kořením. Pikantně štiplavým doplňkem jsou pak brambory s čerstvým křenem.

4 porce

800 g vepřové kýty
200 g krupicového cukru
500 ml piva
4 kuličky nového koření
4 bobkové listy
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
mletý pepř
sůl
1 cibule
50 g sádla
asi 100 ml vody

Křenové brambory

800 g brambor vařených ve slupce
50 g křenu
snítka plocholisté petrželky
mletý pepř
sůl

Kýtu rozřízneme na plát, rozklepeme, osolíme a opepříme. V kastrůlku rozpustíme cukr na karamel, zalijeme pivem. Přidáme nasekané bylinky (tymián, rozmarýn) a koření (nové koření a bobkový list). Svaříme asi na ⅓ do medové konzistence a vychladíme. Hotovou směsí potřeme plát a zabalíme, svážeme, svrchu osolíme a opepříme.

Roládu vložíme do pekáče, přidáme cibuli nakrájenou na klínky, sádlo, podlijeme vodou a při 160 °C pečeme asi 1 hodinu, poté potřeme zbylým karamelem a dopečeme.

Po upečení odstraníme provázek, krájíme plátky a podáváme s křenovými bramborami.

Brambory nakrájíme na plátky a opečeme na sádle. Osolíme, opepříme a na závěr přidáme strouhaný křen, nasekanou petrželku.

Další recepty Celý díl