Maso

Pečené kuřecí paličky s čerstvými fíky v medu a jasmínovou rýží

Tento pokrm doporučuji všem, kteří mají vytříbený vkus a potrpí si na jemné chuťové nuance. Kuřecí stehýnka, jemně kořeněná, získávají díky fíkům nevšední nasládlou chuť (óóó, kde jsou ty časy, kdy polní kuchyně podávaly fíky k obědu husitským bojovníkům; dnes fíky patří mezi těžko dostupnou lahůdku, jak je to možné???!!!). Pokud se vám čerstvé fíky připletou do cesty, neváhejte tuto specialitku vyzkoušet. Pokud se vám nepřipletou, použijte sušené, dnes celoročně dostupné. Mají intenzivnější chuť i aroma.

4 porce

12 kuřecích paliček
100 g másla
16 čerstvých fíků
150 ml medu
300 ml kuřecího vývaru (může být i z kostky)
1 citrón
snítka čerstvého tymiánu
50 g sezamového semínka
sůl
bílý pepř

rýže

300 g jasmínové rýže
50 ml olivového oleje
1 grep
1 citrón
3 cm čerstvého zázvoru
snítka koriandru
sůl
bílý pepř

1. Kuřecí paličky očistíme a vložíme do pekáče, osolíme, opepříme, posypeme sezamovým semínkem, tymiánem a poklademe na čtvrtky rozkrájenými fíky a plátky másla.

2. Ve vývaru rozpustíme med a ochutíme citrónovou šťávou. Tímto rozvarem přelijeme paličky, které zapečeme 10 minut na 200 °C, poté dopékáme 30 minut na 180 °C.

3. Důkladně propláchnutou rýži uvaříme v osolené vodě doměkka (cca 15 minut). Poměr: jeden díl rýže, jeden a půl dílu vody.

Z citrónů a grepů vykrájíme filety (okrájíme kůru, potom nožem vykrajujeme čisté plátky citrusové dužiny, zbytek nevyhazujeme), zázvor oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.

4. Na olivovém oleji orestujeme citrusy a zázvor, přidáme rýži, promícháme a krátce prohřejeme. Dochutíme šťávou z citrusových skeletů, solí, pepřem a čerstvým, jemně sekaným koriandrem.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl