Maso

Krůtí roláda s ořechovou nádivkou a gratinovanými švestkami s gorgonzolou

Lahůdka veliká je plátek jemně a delikátně ochucené rolády s výraznými švestičkami.

600 g vykostěných krůtích stehen
1 cibule
100 g másla
1 větší jablko
200 g mletých vlašských ořechů
mletá skořice
mletý pepř
sůl
300 ml bílého vína

Ggratinované švestky

800 g čerstvých zralých švestek
80 g vepřového sádla
2 snítky tymiánu
80 g krupicového cukru
100 g gorgonzoly

Cibuli nakrájenou nadrobno opečeme na másle dorůžova, přidáme na kostičky nakrájená jablka, opečeme, přidáme nahrubo mleté ořechy a ochutíme mletou skořicí, špetkou soli.

Maso nakrojíme tak, abychom z něj vytvořili plát, který přes folii rozklepeme. Plát masa osolíme, opepříme, rozprostřeme na něj jablečno-ořechovou směs, zarolujeme a důkladně svážeme. Vložíme do pekáče, svrchu ještě osolíme a opepříme, podlijeme vínem, zakryjeme poklicí a ve vyhřáté troubě pečeme při 180 °C 1 hodinu, poté odklopíme a ještě asi ½ hodiny dopékáme dozlatova.

Švestky rozpůlíme, vypeckujeme a dobře vychladíme.

V pánvi rozpustíme sádlo, zasypeme drhnutým tymiánem, necháme rozvonět a vylijeme na vychlazené švestky, dobře zamícháme a ihned zasypeme cukrem, opět dobře promícháme, aby byly švestky cukrem dobře obalené.

Švestky přendáme do pekáče, navrch nadrobíme gorgonzolu a v troubě svrchu při

270 °C gratinujeme/zapékáme na program gril asi 10 minut. Poté necháme 5 minut odstát a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Další recepty Celý díl