Maso

Kukuřičné kuřátko pečené v solné krustě a bylinkách s domácí houbovou nádivkou

Výtečný pokrm, který si zaslouží své místo ve vašich receptářích. Houbová nádivka slouží jako příloha, ale chutnat vám bude i druhý den samotná zatepla i zastudena.

4 porce

4 malá kukuřičná kuřata
pár větších kusů hub do kuřátek (volitelné)
200 g másla
mletý pepř
1,5 kg hrubozrnné mořské soli
směs bylinek
(tymián, bazalka, rozmarýn a plocholistá petržel)

Do kuřat vložíme větší kusy očištěných hub.

Tuhé máslo nakrájíme na plátky, které obalíme v sekaných bylinkách s pepřem. Tyto plátky vložíme pod kůži na prsa očištěných kuřat.

Do pečicí nádoby nasypeme asi 1 cm soli, vložíme kuřátka, zasypeme zbytkem soli.

Vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme asi hodinu. Poté kuřata ze solné krusty vyjmeme a podáváme s nádivkou a houbovou šťávou.

Nádivka

400 g starších žemlí
200 g zauzené slaniny
200 g hub
80 g másla
300 ml mléka
3 žloutky
sníh ze 3 bílků
2 hrsti plocholisté petržele
drcený kmín
muškátový oříšek
mletý pepř
sůl
máslo na vymazání a strouhanka na vysypání nádoby

Žemle nakrájíme na kostičky a nasucho je opečeme.

Špek nakrájený na kostičky rozpečeme v pánvi, přidáme máslo, nakrájené houby, opečeme, vmícháme housku, drcený kmín, sekanou petrželku, ochutíme muškátovým oříškem, pepřem, solí. Vše promícháme, zalijeme mlékem, necháme prosáknout, přidáme žloutky a sníh z bílků. Zlehka promícháme a vložíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy. Při 180 °C pečeme asi třicet minut dozlatova.

Houbová šťáva

80 g másla
1 menší cibule
400 g čerstvých lesních hub
1 snítka tymiánu a rozmarýnu
300 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru

Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme nahrubo nakrájené houby, snítku tymiánu a rozmarýnu, podlijeme zeleninovým vývarem a redukujeme. Když šťáva zhoustne, přidáme nasekanou petrželku.

Ohodnoťte tento recept: 

24 hlasů

Další recepty Celý díl