Moučníky a cukroví

Meringue – sněhová pusinka s medovými meruňkami a omáčkou sabyone

Meringue je světově známá lahůdka, výtečná sladkost, která se má na jazyku rozplývat, na lomu má být křehká, měkká a vláčná, nikoliv přesušená. Není snadné docílit této konzistence, často to chce cvik a praxi. Ovšem když se podaří, jste odměněni vy i všichni, kdo meringue ochutnají.

250 g krupicového cukru
4 bílky
šťáva z půlky citronu

bílý vinný ocet na odmaštění nádoby

Nádobu, ve které budeme šlehat bílky, nejprve vytřeme vinným octem, abychom zajistili, že je nádoba dobře odmaštěná.

Bílky trochu vyšleháme, přidáme citronovou šťávu a postupně vešleháváme cukr, šleháme dotuha. Během šlehání šlehač nezastavujeme, až když je sníh pevný.

Na pečicí papír tvoříme hromádky, zlehka vidličkou rozetřeme a načechráme. Sušíme v troubě vyhřáté na 150 °C asi 40 minut.

Vinná omáčka sabayone

4 žloutky
šťáva z ½ pomeranče
1 lžíce cukru
100 ml šumivého vína

Žloutky smícháme s pomerančovou šťávou a cukrem, nad parou šleháme do husté konzistence a během šlehání přiléváme víno.

Medové meruňky

8 meruněk
skořice
med

Meruňky vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtky, smícháme s medem a skořicí.

Na talířek servírujeme pusinku, doplníme meruňkami a přelijeme omáčkou.

Ohodnoťte tento recept: 

14 hlasů

Další recepty Celý díl