Meringue – sněhová pusinka s medovými meruňkami a omáčkou sabyone


Meringue je světově známá lahůdka, výtečná sladkost, která se má na jazyku rozplývat, na lomu má být křehká, měkká a vláčná, nikoliv přesušená. Není snadné docílit této konzistence, často to chce cvik a praxi. Ovšem když se podaří, jste odměněni vy i všichni, kdo meringue ochutnají.
250 g krupicového cukru
4 bílky
šťáva z půlky citronubílý vinný ocet na odmaštění nádoby
Nádobu, ve které budeme šlehat bílky, nejprve vytřeme vinným octem, abychom zajistili, že je nádoba dobře odmaštěná.
Bílky trochu vyšleháme, přidáme citronovou šťávu a postupně vešleháváme cukr, šleháme dotuha. Během šlehání šlehač nezastavujeme, až když je sníh pevný.
Na pečicí papír tvoříme hromádky, zlehka vidličkou rozetřeme a načechráme. Sušíme v troubě vyhřáté na 150 °C asi 40 minut.
Vinná omáčka sabayone
4 žloutky
šťáva z ½ pomeranče
1 lžíce cukru
100 ml šumivého vína
Žloutky smícháme s pomerančovou šťávou a cukrem, nad parou šleháme do husté konzistence a během šlehání přiléváme víno.
Medové meruňky
8 meruněk
skořice
med
Meruňky vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtky, smícháme s medem a skořicí.
Na talířek servírujeme pusinku, doplníme meruňkami a přelijeme omáčkou.
Ohodnoťte tento recept: