Ryby a mořské plody

Platýz s cuketovým quichem

Máme šanci se podívat, jak připravujeme výtečnou rybu – platýze. Jeho kulinářská úprava se před samotným tepelným zpracováním maličko liší od úpravy ostatních ryb.

8 porcí

4 platýzi o váze cca 500 g
sůl
máslo
tymián
hořčičné semínko
mletý pepř

Platýzovi odstřihneme ploutve, na ocase nakrojíme kůži a stáhneme ji. Takto učiníme na obou stranách. Rybu položíme na plech vyložený pečicím papírem, poklademe ji kousky másla, osolíme, posypeme drhnutým tymiánem, hořčičným semínkem a pepřem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.

Quiche

280 g hladké mouky
160 g másla
8 lžic vody
250 g cibule
250 g cukety
2 vejce
250 g smetany
150 g polotvrdého sýru
mletý pepř
sůl

suché fazole

Mouku promícháme s kousky změklého másla a solí, přidáme studenou vodu a vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny odležet.

Na pomoučeném vále vyválíme cca 2 mm silný plát, vytvarujeme do formy, propícháme vidličkou, zatížíme suchými fazolemi a předpečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C 15 minut.

Cibuli nakrájíme na klínky. Cuketu podélně rozřízneme, vyjmeme semínka a nakrájíme ji na tenké plátky.

Na oleji opečeme nejprve cibuli dozlatova, přidáme cuketu, opečeme, ochutíme pepřem, solí a odstavíme.

Vejce smícháme se smetanou a strouhaným sýrem.

Na předpečené těsto nalijeme hotovou směs a pečeme ještě 20 minut při 200 °C.

Oomáčka

60 g másla
2 šalotky
citronová kůra
citronová šťáva
200 ml rybího vývaru
100 ml bílého vína
kapary
20 g másla na zjemnění

Na másle opečeme nadrobno nakrájené cibulku dosklovata, přidáme citronovou kůru, šťávu, rybí vývar, bílé víno, zredukujeme, odstavíme a na závěr vmícháme máslo a kapary.

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Další recepty Celý díl